za. 27 okt

Bombino + Morjak

Zaterdag 27 oktober staat Bombino in Brogum! Bombino bekend van zijn fantastische desert blues die hij wereldwijd op de kaart heeft gezet stond in 2017 ook op het Zonnemaire Buitengewoon Festival van Jaap Verseput. Mensen samen brengen is hetgene dat Bombino geweldig doet. Alleen al bij zijn concerten waarbij zijn bijzondere gitaarstijl, enthousiasme en mooie stem allerlei verschillende mensen samenbrengt.

Omara "Bombino" Moctar, een gitarist en songwriter van de Noord-Afrikaanse Toeareg, groeide op tijdens een periode van gewapende strijd voor onafhankelijkheid en gewelddadige onderdrukking door regeringstroepen. Die achtergrond weerklinkt in zijn woestijnblues: opwindende jams die de geest van verzet en rebellie ademen, met echoënde gitaarriffs die doen denken aan andere Afrikanen als Tinariwen en Ali Farka Touré, maar ook aan Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page.

 

Morjak

Morjak betekend zeeman, wat wel toepasselijk is voor Wiebe Radstake, zo'n 9 maanden per jaar zeilende over de wereldzeeen. In de periodes dat Wiebe thuis was afgelopen jaren werktte hij samen met Stefan Fokker aan een album vol met zeemansblues, rafelrock n roll, akoestische ballades en smerige vissersgarage muziek. Bespiegelingen van het snelle leven wat we leven, op zee of thuis op Schouwen Duiveland. Over grote steden als Rotterdam en kleine houten schepen als de Tres Hombres. 18 tracks samen vormen het album 'vrij vliegende vissen'. Live zal Morjak een korte tour door Nederland doen in Oktober en November. Volgende zomer staat er een toer per schip door Nederland gepland, van Zeeland naar de Wadden en terug. Voor het optreden in Brogum zal trompetist Frans Friederich ook mee spelen. Met Frans is net een samenwerking gestart om het leven van de dichter/zeeman Slauerhof op muziek te zetten. De zeeman is veel van huis maar als de zeeman thuis is dansen de mensen op tafel.